Terugblik zomerserie Brutaal Brutalisme
25 september 2023
Wat is de waarde van brutalistische gebouwen eigenlijk? Want het typerende ruwe, onafgewerkte beton of metselwerk en de brutale blokachtige vormen zijn zeker niet naar ieders smaak. Een levendige maatschappelijke discussie over de waarde van post ’65 gebouwen, en brutalisme in het speciaal, zette ons aan het denken. We doken in ons eigen archief en lieten in een 7-delige zomerserie zien welke pareltjes wat ons betreft een stevige herwaardering verdienen. En voor degene waarvoor het nog niet te laat voor is, monumentwaardig!
We hebben alle afleveringen van de 7-delige zomerserie hieronder verzameld. En we zijn benieuwd, waardeer jij deze brutale gebouwen?
1/7 Aula TU Delft (1966)
De Aula van de Technische Universiteit Delft, met bijnamen als ‘de kikker’ en ‘de ufo’, is een iconisch voorbeeld van Brutalistische architectuur in Nederland. Maak kennis met deze ‘betonnen bruut’.
Lees hier de complete aflevering.
2/7 Faculteit Civiele Techniek (1957-1975)
Niet te missen, dit 260 meter lange gebouw van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) op de Technische Universiteit Delft. Dit brute onderwijsgebouw laat zien waar het van gemaakt is.
Lees hier de complete aflevering.
3/7 Gereformeerde Kerk Nagele (1958-1962)
Zuiverheid. Dat wilden de architect uitstralen met de keuze voor eenvoudige materialen, zoals betonstenen en geprefabriceerde voorgespannen liggers.
Lees hier de complete aflevering.
4/7 Raadhuis Ede (1974-1976)
In het centrum van Ede springt dit langgerekte gebouw in grijs beton eruit. De overvloed aan beton, uitgesproken vormen en levendige oranje tegellijnen zijn op z’n minst ‘brutaal’ te noemen.
Lees hier de complete aflevering.
5/7 Stadhuis Terneuzen (1963-1972)
Deze ‘ark van beton’, gelegen aan de dijk van de Westerschelde, straalt pure brutalistische schoonheid uit. Hier zien we het brutalisme pur sang.
Lees hier de complete aflevering.
6/7 Wereldomroep Hilversum (1961)
Een uitgesproken gebouw met een rijke geschiedenis in de Nederlandse omroepgeschiedenis? Dat vind je in Hilversum.
Lees hier de complete aflevering.
7/7 TNO-Complex Apeldoorn (1973)
We sluiten onze zomerserie af met een brute parel die de tand des tijds niet heeft overleefd. In 2017 werd het TNO complex in Apeldoorn gesloopt. Zouden we vandaag de dag dezelfde beslissing nemen?
Lees hier de complete aflevering.