Broekbakema
Broekbakema

BOUWCAMPUS 2.0

BOUWCAMPUS 2.0: EEN TOEKOMSTGERICHT EN NATUURPOSITIEF GEBOUW

In opdracht van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg wordt op de Diepenbeek Campus in Belgisch Limburg een baanbrekend kantoor-, onderwijs en onderzoeksgebouw gerealiseerd voor de Vlaamse bouwsector. Ons ontwerp zet nieuwe maatstaven voor duurzaam en circulair bouwen en is het eerste gebouw in België met het innovatieve Earth, Wind & Fire-concept. Samen met een houten draagconstructie en de toepassing van circulair en hergebruikt materiaal zetten we een voorbeeld neer hoe natuur en technologie kan worden verenigd.

NATUUR ALS FUNDAMENT

Bouwcampus 2.0 is niet alleen gebouwd voor de mens, maar ook voor de natuur. Het gebouw is zorgvuldig geïntegreerd in de bestaande bosomgeving, waarbij ecologische verbindingen worden hersteld en de biodiversiteit wordt versterkt. Door het gebruik van inheemse flora en fauna en het minimaliseren van verstoring van de natuurlijke ondergrond, biedt het gebouw een duurzame leefomgeving die actief bijdraagt aan het herstel van de natuur. Het creëren van meer ruimte voor de naastgelegen beek en lokale infiltratie zorgt dat de campus waterpositief is en actief bijdraagt aan een gezonde waterbalans in de omgeving.

VERBINDING MET CAMPUS EN BOUWSECTOR

Bouwcampus 2.0 bevindt zich op de Diepenbeek Campus van de Universiteit Hasselt. Hier vind je een ensemble met andere bouwgerelateerde gebouwen die samen deelcampus ‘Bouwcampus’ vormen. Het centrale binnenplein dat wordt gevormd tussen de gebouwen heeft een dubbelfunctie als evenemententerrein. Aan deze zijde van het gebouw bevinden zich dan ook de gemeenschappelijke functies met een centrale trap die alle verdiepingen met elkaar verbindt. De trap begeleidt zo bezoekers van de entree naar de centraal gelegen ontmoetingszone op de tweede verdieping. Behalve een plek om te werken is Bouwcampus 2.0 ook een plek om te ontmoeten en inspireren. Een omgeving om te bouwen aan een echte community.

DUURZAAM EN CIRCULAIR IN ELKE VEZEL

Onze ambitie en die van de opdrachtgever is om met Bouwcampus 2.0 het duurzaamste gebouw van Vlaanderen te creëren en daarmee een voorbeeld voor de Vlaamse bouwsector neer te zetten. Daarom wordt het gebouw meer dan energiezuinig: het is energieleverend, klimaatpositief en natuurherstellend. Dit realiseren we door toepassing van het EWF-systeem in combinatie met een geoptimaliseerde passieve schil. Energie wordt opgewekt door PV-panelen op daken en gevels.

Het gebouw zet in op circulariteit door materialen een tweede leven te geven en biobased alternatieven zoals kalk-hennep-wanden en leemstenen te gebruiken. De constructie is van hout, behalve op een deel van de begane grond waar belastingen en trillingseisen dat niet toelaten. Daar wordt ingezet op het toepassen van duurzaam beton en hergebruikt puingranulaat om de milieu-impact te minimaliseren.  De bestrating van het bestaande parkeerterrein wordt hergebruikt in de begane grond om zo geen andere vloer te hoeven aanleggen.

TOEKOMSTBESTENDIG EN MODULAIR

Met zijn modulaire en adaptieve ontwerp is Bouwcampus 2.0 voorbereid op de veranderende behoeften van de toekomst. Het gebouw is ontworpen met ruimte voor groei en aanpassing en binnen de bestaande structuur is er ruimte voor een uitbreiding tot 2800 m² die eenvoudig gerealiseerd kan worden boven op het dak.

Bouwcampus 2.0 wordt daarmee een gebouw dat de toekomst van de bouwsector weerspiegelt, en tegelijkertijd de natuur en de gemeenschap met elkaar verbindt.

Project
Bouwcampus 2.0
Locatie
Diepenbeek België
Opdrachtgever
POM Limburg
BVO
5500 m2
Start ontwerp
2023
Architect
Renze Evenhuis Okan Turkcan Maria Parvalescu
Projectcoördinator
Okan Turkcan
Omschrijving
Ontwerp t/m uitvoering incl ontwerpcoördinatie