Broekbakema
Broekbakema
pandemie

Boots natuur na voor pandemiebestendige kantoorgebouwen

Blog: toekomstbestendige kantoren

Hopelijk kan Nederland straks weer veilig naar kantoor na deze pandemie. Er zijn grote obstakels, vooral in hoge gebouwen. De bewegings- en ontmoetingsruimte is beperkt. Ook de luchtkwaliteit in geconditioneerde – en dus ‘tegennatuurlijke’ – ruimtes is een probleem. We moeten gebouwen minder kunstmatig vormgeven en meer als een natuurlijk ecosysteem. Pas dan zijn we verzekerd van pandemiebestendige kantoren.

pandemie

Vooral de grootstedelijke hoogbouw zit potdicht. Dat komt niet alleen omdat we niet met elkaar in de lift kunnen staan. Kantoren zijn krap behuisd met flexwerkplekken en weinig ruimte voor ontmoeting. We ontwerpen gebouwen waar de ramen niet open kunnen, waar we grotendeels afhankelijk zijn van mechanische ventilatie. Ook recirculeren we hier de lucht nog eens. Allemaal slim bedacht in ons economisch denken, maar een gezondheidsrisico in deze covid-tijd.

Boots de natuur na

De kunst is om in gebouwen de natuur na te bootsen. In dit werkklimaat voelen mensen zich het prettigst. Ik zie gebouwen als een ecosysteem. Dat vraagt om een combinatie van natuurlijke elementen. Van frisse luchttoevoer, goede akoestiek tot veel daglicht en de juiste temperatuur. Voor het werkcomfort is voldoende ontmoetings- en bewegingsruimte even noodzakelijk.

We zijn het verleerd

In de opmars van technologie en gebouwoptimalisatie zijn we het ‘natuurlijke ontwerp’ vergeten. De geschiedenis leert dat je dit heel slim kunt doen. De oude Egyptenaren koelden hun gebouwen al in een combinatie van ondergrondse tunnels en binnentuinen. En wat dacht je van de hoge klaslokalen en kerken van vroeger? Bouwen met veel kubieke meters en massa is nog maar een zeldzaamheid. En dat is eigenlijk een tegennatuurlijke situatie.

Urgentie

Nieuwbouwvariant ontwerp Gemeentehuis Voorst Broekbakema

De covid-pandemie laat de urgentie zien van die ‘natuurlijke typologie’ voor gebouwontwerpen. Met atria en binnentuinen bereik je al veel. Daarmee creëer je de natuurlijke longen van een gebouw. Als je daaromheen veel trappen aanlegt, gaan mensen ook meer bewegen. Dat is beter voor het welzijn. Gezondheid is ook duurzaamheid. Het is in deze tijd noodzakelijk om het ‘natuurlijk comfort’ weer voorop te stellen in gebouwontwerpen. Ik zie dit als een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, projectontwikkelaars en architecten.

Wilt u meer weten over onze visie op duurzaamheid? Bekijk de link dan hier.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • ir. Aldo Vos
  • Architect directeur

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.