Broekbakema
Broekbakema

Hoe ontwerp je toekomstbestendig?

11 oktober 2023

Met de kennis van nu, hoe ontwerpen we eigenlijk toekomstbestendig? Laten we eens kijken naar een gebouw dat 20 jaar geleden is opgeleverd: Kropman in Utrecht. Hoe staat dit gebouw er na 20 jaar in gebruik nu voor? Misschien wel nog interessanter, is dit gebouw tijdloos?

DUURZAME AMBITIES
Kropman en Broekbakema hadden zeker voor die tijd al hoge duurzame ambities. Het is gebouwd volgens het principe van IFD, Industrieel Flexibel Demontabel bouwen. Nu, 20 jaar later, blijken deze principes opnieuw actueel en naadloos te passen bij het gedachtegoed van circulair bouwen.

RUIMTE VOOR GROEN
Om ruimte te geven aan het groen hebben we destijds het gebouw op poten gezet en het parkeren eronder geplaatst. Hierdoor ontstaat er rondom het gebouw ruimte voor een groene omgeving. De jonge boompjes van toen zijn inmiddels volwassen geworden.

INDUSTRIEEL & DEMONTABEL
Het gebouw bestaat voornamelijk uit geprefabriceerde bouwcomponenten die ter plaatse zijn geassembleerd. Dit geldt voor de stalen hoofddraagstructuur met geprefabriceerde betonnen vloerelementen, voor de gevels, de kernen en de installaties. Het grote voordeel daarvan is een hogere kwaliteit van het eindproduct en de losmaakbaarheid van alle verschillende bouwonderdelen. De losmaakbaarheid maakt het mogelijk om onderdelen straks weer opnieuw in te zetten. Maar zover is het nog lang niet, na 20 jaar ziet het gebouw er nog aantrekkelijk en vitaal uit.


FLEXIBILITEIT
Het gebouw was aanvankelijk bedoeld voor Kropman als hoofdgebruiker, maar met het oog op flexibiliteit en toekomstbestendigheid hebben we het ontworpen als een multitenant bedrijfsverzamelgebouw. Inmiddels wordt elke verdieping door een andere huurder gebruikt. De kracht van dit gebouw ligt in zijn eenvoud. Elke verdieping heeft twee grote en vrij indeelbare vloeren, gescheiden door een atrium dat zorgt voor daglicht. Aan de andere uiteinden van het atrium bevinden zich kernen met trappen, liften en toiletten.


DUURZAME MATERIALEN
De glazen gevel, een zogenaamde ‘tweede huid’, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en vereist weinig onderhoud. Achter deze gevel bevinden zich houten kozijnen. Houten vliesgevels markeren enkele bijzondere plekken in het gebouw. Zowel de atriumgevel als de kernwanden zijn volledig uit hout en hardboard. De perforaties in de hardboardwanden zorgen voor een aangename akoestiek. De schoonheid en duurzaamheid van gepolijst beton is ingezet voor de vloeren en trappen in de kernen. Hier geldt: RUWBOUW IS AFBOUW. Deze elementen zijn kant-en-klaar vanuit de fabriek in het werk geplaatst.


VAN CENTRALE HAL NAAR LUNCHCAFÉ
Is er dan helemaal niets veranderd? Zeker wel, de grote formele entree met prachtig uitzicht is getransformeerd tot een lunchcafé waar alle bedrijven in het gebouw gebruik van maken. Hier ontmoeten ze elkaar. Kortom, na al die jaren staat dit gebouw nog steeds als een huis en zijn de duurzame thema’s van toen nog steeds springlevend.

Bekijk hier meer beelden