Highlights van 2024
18 december 2024
Wat bracht 2024 ons? Al bijna 100 jaar zetten we ons in voor gezonde, toekomstbestendige gebouwen – en ook dit jaar hebben we die traditie met trots voortgezet. Met mensgericht ontwerpen en circulariteit als rode draad kijken we terug op een jaar vol bijzondere mijlpalen. Samen met opdrachtgevers, partners en collega’s hebben we veel bereikt. Hieronder een greep uit onze hoogtepunten:
👉 dsm-firmenich oplevering: Nederlands’ eerste Paris Proof rijksmonument
👉 Lancering van Het Houten Lab: een Paris Proof laboratorium van hout
👉 ABN AMRO in volle gang: 30.000 m² aan houten vloeren als onderdeel van een duurzame herontwikkeling
👉 Eerste paal: multifunctioneel kantoor – en labomgeving Eurofins
👉 Innovatieplek voor ontwikkeling circulaire plastics: wij ontwierpen Brightlands Circular House
👉 Opening van Ashram College: een bijzondere mijlpaal in circulair bouwen.
Maar we waren niet alleen druk met projecten; we hebben ook veel geleerd en inspiratie opgedaan in de praktijk. Hier een paar hoogtepunten van ons bureau:
Verduurzamen van monumenten – inspiratie voor de nieuwe generatie
Hoe maak je historische gebouwen klaar voor een duurzame toekomst, zonder dat ze hun identiteit verliezen? Tijdens een lezing aan de Hogeschool Rotterdam inspireerde Marius Voets de nieuwe generatie bouwkundigen met praktijkvoorbeelden.
Bijvoorbeeld het Elevatorhuis. Dit rijksmonument werd getransformeerd van energielabel G naar A, terwijl de monumentale waarde volledig behouden bleef. “ Vaak denken we daarbij gelijk aan fysieke aanpassingen aan bijvoorbeeld de bouwkundige schil, of installaties, maar het is ook belangrijk oog te hebben voor de sociale waarden en de betekenis van de oorspronkelijke gebouwfuncties voor een stad, wijk of buurt. Je ogen daarvoor sluiten betekent dat je de omgeving een deel van haar identiteit ontneemt die vaak is geworteld in een lange geschiedenis.” aldus Marius Voets. Daarom is het van belang om zorgvuldig om te gaan met de transformatie van bestaande of monumentale gebouwen.
Meer weten over het verduurzamen van monumenten? Neem contact op met Marius Voets.
Circulaire cleanrooms en de weg daarnaartoe
‘’Een circulaire cleanroom maak je samen!’’ Aldus Renze Evenhuis tijdens het VCCN-congres vorige maand. Cleanrooms hebben in de basis alle eigenschappen om circulair te zijn, zonder dat er concessie wordt gedaan aan de strenge eisen waar een cleanroom aan moet voldoen. Wanneer een cleanroom modulair wordt opgebouwd, kan deze eenvoudig losmaakbaar worden gemaakt en zijn aanpassingen in de toekomst eenvoudig.
Maar een écht circulaire cleanroom vraagt om samenwerking vanaf het eerste ontwerpstadium. Alleen dan wordt het mogelijk om materialen, energieverbruik en mensgericht bouwen samen te brengen in een duurzame en circulaire oplossing. Samen stel en beantwoord je dan vragen als; wat kan weggelaten worden zonder de functionaliteit te verminderen? Dit congres bood daarom de perfecte kans om ideeën en ervaringen te delen met ontwerppartners, bouwpartners en gebruikers.
Vragen over circulaire cleanrooms? Renze Evenhuis vertelt je graag meer.
‘Een gebouwde omgeving powered by nature’
Aldo Vos sprak vorige maand tijdens het webinar ‘Natuur als bondgenoot’ van Topsector Energie over natuurinclusieve architectuur.
Het uitgangspunt? Duurzame ontwerpen ontstaan door samen te werken met de natuur, niet ertegenin. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Energy Academy Europe, een gebouw dat volledig draait op natuurlijke bronnen zoals zonlicht, lucht en water – zonder gebruik van technische installaties.
Meer weten over ontwerpen met de natuur? Neem contact op met Aldo Vos.
‘Op zoek naar verbinding’
Hoe kan architectuur bijdragen aan sociale cohesie en gemeenschapsvorming? Tijdens de Peutz-lezing in Heerlen liet Erik van Eck zien hoe gebouwen fysieke en sociale verbinding kunnen versterken. Een inspirerend voorbeeld is het eerste Paris Proof rijksmonument, dsm–firmenich, dat een brug slaat tussen heden en verleden.
Erik: “Voor mij zit de allure van een gebouw in natuurlijke eenvoud. Architectuur draait om de essentie en om mensen samenbrengen.”
Benieuwd hoe we duurzame transformaties vormgeven? Neem contact op met Erik van Eck.
Leren van onze gebouwen en hun gebruikers: teamuitje
Een gebouw zien groeien, van schets tot werkelijkheid – dat blijft een bijzonder moment. Elk jaar gaan we daarom met het team op pad. We bezoeken dan een selectie van onze ontwerpen. Dit jaar waren dit de Byondis Campus in Nijmegen, TU Delft en het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht.
Het biedt ons een extra kans om te zien hoe de gebouwen functioneren, hoe gebruikers ze ervaren en om zelf ook de sfeer te proeven. Belangrijk is: hoe ervaren gebruikers het gebouw en wat kunnen we hiervan leren voor toekomstige ontwerpen? Deze waardevolle lessen passen we toe in onze toekomstige projecten.
Wil je in 2025 niks van ons missen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!