Broekbakema
Broekbakema

Terugblik zomerserie: iconische architectuur van het Nieuwe Bouwen!

25 september 2024

Wat maakt de architectuur van het Nieuwe Bouwen nu zo bijzonder? In deze zevendelige zomerserie verkennen we unieke woonhuizen die de modernistische stijl van onze voorgangers, zoals Jaap Bakema en Jo van den Broek, tot leven brengen. Van woonhuis Van Buchem tot het iconische woonhuis Sonneveld, elke woning vertelt een verhaal.

We hebben alle afleveringen van de 7-delige zomerserie hieronder verzameld. En we zijn benieuwd, waardeer jij deze unieke woonhuizen?

1/7 Woonhuis Van Buchem (1961)

Dit unieke woonhuis in Hillegersberg is in opdracht van directeur van warenhuis Ter Meulen Post ontworpen. Kenmerkend aan deze villa is dat deze geïnspireerd is op het warenhuis zelf, met zijn horizontale opbouw en het open karakter van het interieur. Een inspirerend voorbeeld van modernistische architectuur en een eerbetoon aan de innovatieve geest van Jaap Bakema.

Lees hier de complete aflevering.

2/7 Woonhuis Ypenhof (1948)

Gelegen nabij de Kralingse Plas in Rotterdam, is dit Rijksmonument ontworpen door J.H. van den Broek. Beoordeeld (door CONTREI) als zeldzaam en uniek bewaard gebleven naoorlogs woonhuis, met een hoge cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het huis staat bekend om zijn grote glazen schuifpuien en unieke verbinding met de natuur. De tuin, ontworpen door Mien Ruys, en de geodetische kas van R. Buckminster Fuller maken dit woonhuis tot een architectonisch hoogstandje.

Lees hier de complete aflevering.

3/7 Woonhuis van der Leeuw (1927)

In het historische Kralingen ontdek je dit architectonische juweeltje, ontworpen door van der Vlugt. Dit Rijksmonument weerspiegelt de visie van van der Leeuw, die de wederopbouw van Rotterdam na de oorlog hielp vormgeven. Met een panoramisch venster en een wintertuin creëert het huis een harmonieuze verbinding met de natuur.

.Lees hier de complete aflevering

4/7 Wees- en Oudeliedenhuis (1852)

Benieuwd hoe oud-directeur Jan van Iersel en zijn vrienden een verwaarloosd rijksmonument in Leiden hebben getransformeerd tot een duurzame en levensloopbestendige woonplek? In deze aflevering ontdek je het bijzondere verhaal van het Wees- en Oudeliedenhuis, waar gemeenschapszin en modern wonen samenkomen in een prachtig historisch pand.

 Lees hier de complete aflevering.

5/7 Huis Zeckendorf (1960)

Stel je voor: het warme zand van de Bahama’s onder je voeten, de ruwe kustlijn en de verfrissende zeebries om je heen. Hier werd ooit gedroomd van een architectonisch meesterwerk dat door zijn innovatieve ontwerp de grenzen van creativiteit en techniek zou verleggen: het huis Zeckendorf op de Bahama’s. Ondanks dat het nooit gebouwd werd, blijft het een krachtig voorbeeld van architectonische dromen en innovaties.

 Lees hier de complete aflevering.

6/7 Huis Sonneveld (1932)

In het bruisende hart van Rotterdam staat het iconische Huis Sonneveld, een modernistisch meesterwerk van onze voorgangers, Brinkman en Van der Vlugt. Deze unieke museumwoning combineert strakke lijnen, innovatie en comfort, met een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Ontdek hoe de visie van de familie Sonneveld en hun baanbrekende technologieën dit rijksmonument tot een tijdloos voorbeeld van het Nieuwe Bouwen maakten.

Lees hier de complete aflevering.

7 Sporthuishuis centrum

Ontdek de verborgen parel van het Vennenbos, waar architectuur en natuur op harmonieuze wijze samenkomen. In deze bonuseditie van onze zomerserie duikt oud-collega Bouke de Oude in de geschiedenis van het Sporthuis Centrum, een project waarin privacy, rust en natuurbehoud centraal staan.

Lees hier de complete aflevering.