Broekbakema
Broekbakema

ASHRAM COLLEGE Alphen aan den Rijn

EEN DUURZAAM SCHOOLGEBOUW IN ALPHEN AAN DEN RIJN

ASHRAM COLLEGE: EEN DUURZAAM SCHOOLGEBOUW IN ALPHEN AAN DEN RIJN

Voor de tweede keer kregen wij de eer om een schoolgebouw te ontwerpen voor het Ashram College, dit keer in Alphen aan den Rijn. Hoe ontwerp je een inspirerende leeromgeving met beperkte ruimte en slim hergebruik? Voor ons is het antwoord duidelijk: door zowel de locatie als materialen een tweede leven te geven. Het nieuwe schoolgebouw, naast het oude gerealiseerd, bleef tijdens de bouw gewoon in gebruik.

EEN SCHOOL DIE VERBINDING EN CREATIVITEIT ADEMT

Dit gebouw is meer dan een plek om te leren – het is een omgeving waar leerlingen zich thuis voelen en gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen. De centrale “straat” verbindt verschillende domeinen, zoals Art, Wiskunde en Science, elk met een herkenbare identiteit en leerplein. De domeinen zijn modulair opgezet en flexibel in te delen om zo in te kunnen springen op toekomstige veranderingen. De hoofdverkeersstromen van de leerlingen lopen niet over de domeinen. Hierdoor ademen de domeinen een fijne rust en geborgenheid uit.

LICHT EN RUIMTE IN HET HART VAN DE SCHOOL

Het lichte atrium, biedt een weids uitzicht op de omgeving en laat het natuurlijke licht overvloedig binnenstromen. Vanaf hier loopt de centrale straat omhoog naar de toekomstige daktuin boven de gymzalen – een rustige plek waar natuur en schoolleven samenkomen. Slimme bouwtechnieken, zoals demontabele stalen vakwerken en houten dakstructuren, brengen sfeer, akoestiek en isolatie samen in één harmonieus geheel.

CIRCULAIR EN DUURZAAM ONTWORPEN

Duurzaamheid zit verweven in elk detail. Materialen uit het oude gebouw zijn hergebruikt: houten plafonddelen zijn verwerkt in de nieuwe wanden en de oude gymzaalvloer schittert nu in het dramalokaal. Zelfs de klimrekken en hekwerken kregen een nieuwe bestemming. Het gebouw is gasloos, energieneutraal en uitgerust met zonnepanelen en een WKO-installatie, wat het toekomstbestendig en milieuvriendelijk maakt. Doordat er gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren is er een gezond en aangenaam binnenklimaat ontstaan.

EEN LEVENDIGE EXPRESSIE VAN CREATIVITEIT

De lokalen voor muziek, drama en beeldende vorming bevinden zich op een centrale plek, dicht bij het podium en de entree. Door de lockers te integreren met vitrines, krijgen de creatieve werken van leerlingen een opvallende en zichtbare plaats in de school. In het interieur zijn veel expressiewanden voorzien die plek bieden voor het creatieve werk van leerlingen. En met een ontwerpwedstrijd onder leerlingen hebben we fantastische wandtekeningen in de gymzalen kunnen realiseren.

VERBINDING MET DE BUURT

Door de nieuwe school slim in de hoek van het terrein te plaatsen, manifesteert het gebouw zich aan de straatzijde terwijl het bestaande volwassen groen rond het schoolplein behouden blijft. De boemerangvorm van het gebouw omarmt het nieuwe schoolplein, wat zorgt voor een veilige, groene pauzeplek bij de hoofdentree. In het ontwerp is rekening gehouden met een scheiding tussen fietsers, auto’s en voetgangers, wat de veiligheid ten goede komt.

Ook de buurt is onderdeel van het ontwerp: het schoolterrein biedt ruimte voor bewoners om gebruik te maken van de faciliteiten buiten schooltijd. Zo zijn de vier gymzalen open voor sportverenigingen en lokale clubs. Bovendien deelt het Ashram College het gebouw met een andere school, die haar eigen vleugel en aula heeft. Deze flexibele indeling kan eenvoudig aangepast worden aan het aantal leerlingen in de toekomst, met de mogelijkheid om beide scholen volledig te integreren als één grote school.

Dankzij deze doordachte combinatie van duurzaamheid, creativiteit en verbinding met de omgeving, is het Ashram College niet alleen een plek om te leren, maar ook een levendige ontmoetingsplek waar zowel leerlingen als de buurt samenkomen om de toekomst vorm te geven.

Project
ASHRAM COLLEGE, Alphen aan den Rijn
Locatie
Alphen aan den Rijn, Nederland
Opdrachtgever
Ashram College, SCOPE Scholengroep
BVO
11900 m2
Start ontwerp
2017
Architect
Ir. Renze Evenhuis, Ir. Tessa Barendrecht, Ir. Andrea Coco, Ir. Maria Parvulescu, Ir. Marc den Heijer, Ing. Sjoerd Goijarts, Ing. Tobias van WestrenenMurhaf Ajami,
Projectcoördinator
Ir. Inge van Zuijlen
Omschrijving

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.