WELL-certificering
Gezonde gebouwen waar mensen graag hun tijd doorbrengen
We brengen het overgrote merendeel van ons leven binnenskamers door. Niet gek dus dat de binnenomgeving een grote invloed uitoefent op ons fysieke en mentale welzijn. De roep om ‘gezonde gebouwen’, met daarin veel aandacht voor het welzijn van de mensen die zich erin bevinden, klinkt daarom heviger dan ooit. Als architectenbureau willen wij graag bijdragen aan gezonde werkomgevingen, en stellen we in de ontwerpfase steeds vaker niet het gebouw zelf, maar de toekomstige gebruiker ervan voorop. De WELL Building Standard geldt als de belangrijkste internationale bouwstandaard die welzijn centraal stelt, net zoals de BREAAM-certificering dat voor duurzaamheid van gebouwen doet.
Wat is een gezond gebouw?
De manier waarop gebouwen ontworpen zijn bepalen voor een groot deel ons dagelijks ritme, gewoontes en de gezonde of ongezonde keuzes die we maken. Waar schaalvergroting en efficiency vroeger regelmatig ten koste van de leefbaarheid van gebouwen ging, is er nu een tegenovergestelde trend merkbaar. Isolatie tijdens de lockdowns heeft de roep om werk- en leefomgevingen die het welzijn bevorderen versterkt.
Met de wereldwijde focus op duurzaamheid in de afgelopen vijftien jaar, is gebleken dat bij het nastreven van een zo duurzaam mogelijk gebouw, juist het welzijn van de gebruikers van het desbetreffende gebouw onvoldoende aandacht heeft gekregen. Gebouwen die toegang bieden tot natuurlijke licht, veel groen, ontspanningsplekken en aansporen tot een actieve levensstijl, zijn daardoor gewilder dan ooit. Organisaties spelen hierop in door in de ontwerpfase van een nieuw gebouw nadrukkelijk rekening te houden met daglicht, ventilatie, akoestiek, groene ruimtes en plekken waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Wat is WELL?
De WELL Building Standard is een certificeringssysteem dat gebouwen beoordeelt op hun impact op gezondheid en welzijn. Een WELL-certificaat is te verkrijgen door een gebouw door een onafhankelijke, derde partij te laten beoordelen. Het richt zich op tien thema’s: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, geest en gemeenschap. Elk thema heeft specifieke prestatie-indicatoren en maatregelen die vereist zijn om aan de norm te voldoen.
WELL-puntensysteem
De WELL-methodiek legt de lat hoog, waardoor gecertificeerde gebouwen zich echt onderscheiden van de rest. Het behalen van een certificaat vereist daarom goede planning, implementatie en monitoring om (blijvend) aan de normen te kunnen voldoen. Gebouwen kunnen een zilveren, gouden of platina certificaat behalen aan de hand van het volgende puntensysteem:
Totale aantal punten | Minimum punten per categorie | Certificaat |
40 pts | 0 | WELL Bronze |
50 pts | 1 | WELL Silver |
60 pts | 2 | WELL Gold |
80 pts | 3 | WELL Platinum |
WELL voor bestaande bouw
Voordat de WELL-certificering zijn intrede deed, bestonden er uiteraard ook al gebouwen die aan de maatstaven van vandaag zouden voldoen. Of met relatief beperkte ingrepen alsnog kunnen doen. Een WELL-certificaat voor bestaande bouw is daarom absoluut het verkennen waard. Voor dsm-firmenich transformeerde Broekbakema onlangs een monumentale ambachtsschool en voormalige bioscoop tot een inspirerend en ultra-duurzaam hoofdkantoor.
Voordelen van WELL-certificering
- Biedt een onafhankelijke, verifieerbare standaard die gebouwprestaties verbetert, zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw.
- Zorgt ervoor dat de werk- en leefomgeving van huidige en toekomstige gebruikers blijvend verbetert.
- Vormt voor organisaties een belangrijke troef in de ‘war for talent’ en helpt werknemers te behouden door ze een aantrekkelijke, gezonde werkplek te bieden.
- Leidt tot hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim.
- Helpt organisaties hun bredere duurzaamheidsdoelstellingen te verbeteren. Mensen vormen de kern van het sociale component van ESG, dat zich richt op hoe een bedrijf omgaat met werknemers en de gemeenschappen waar het onderdeel van uitmaakt.
- Maakt een gebouw meer waard, en gemakkelijker te verhuren of verkopen.
Ons WELL-gecertificeerde portfolio
Gezonde gebouwen in ons portfolio (zonder WELL-certificaat)
Over Broekbakema
Als Broekbakema willen we bijdragen aan gezonde werkomgevingen in de gebouwen die we ontwerpen. Voor het welzijn en de gezondheid van werknemers, maar ook om meer samenwerking, innovatie en kennissynergie te stimuleren.